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PUBLICATION
CMS Issues Instructions to Hospitals Regarding the Implementation of Ruling 
1498-R2

March 03, 2017

In April 2015, CMS issued Ruling 1498-R2 addressing the calculation of the Medicare fraction of the 
disproportionate share hospital (DSH) adjustment for patient discharges prior to October 1, 2004. CMS 
has now issued instructions to hospitals on how to make the elections called for in that Ruling.

Background
Prior to October 1, 2004, the Medicare DSH regulation required that inpatient days be included in the 
numerator of the Medicare-Supplemental Security Income (Medicare-SSI) fraction of the DSH calculation if the 
inpatient days were "covered" under Medicare Part A and the patient was entitled to the SSI benefit. 42 C.F.R. 
§ 412.106(b)(2)(i) (2003). In the Federal Fiscal Year (FFY) 2005 inpatient prospective payment system (IPPS) 
final rule, however, CMS amended this provision by eliminating the requirement that Part A inpatient hospital 
days be "covered" in order to be included in the Medicare-SSI fraction. Instead, CMS adopted a broader 
definition of the patient days to be included, stating that all days for patients "entitled" to Medicare Part A 
should be counted in the numerator of that fraction.

Many hospitals filed appeals challenging this, and other components, of the DSH calculation. In 2010, CMS 
issued its first ruling addressing the topic – CMS Ruling 1498-R. That ruling required, among other things, that 
the DSH adjustments for those providers that had appealed were to be recalculated applying the 2005 IPPS 
final rule – using "entitled" rather than "covered" Medicare Part A days – even if the appeals related to periods 
prior to the 2005 rulemaking. In 2013, however, the United States Court of Appeals for the District of Columbia 
rejected CMS's position. The Court ruled that it was not until the FFY 2005 change to the regulations, effective 
October 1, 2004, that CMS had begun to include in the Medicare-SSI fraction all days for which patients were 
"eligible" for Medicare. Catholic Health Initiatives v. Sebelius, 718 F.3d. 914, 921 n.5 (D.C. Cir. 2013). In light 
of the Catholic Health Initiatives case, CMS issued a new ruling in 2015. CMS Ruling 1498-R2. The Ruling is 
applicable only to hospital discharges prior to October 1, 2004, and only if: (1) no final settlement has been 
issued for the applicable cost year; (2) a final settlement was issued and an appeal of that settlement is 
pending before the PRRB; or (3) a final settlement was issued, appealed to the PRRB and remanded to the 
Medicare contractor pursuant to the original Ruling 1498-R. CMS Ruling 1498-R2 allows a hospital to choose 
whether its Medicare-SSI fraction calculation includes (in both the numerator and denominator of the fraction): 
total (i.e. "entitled") Medicare Part A days, even if the stay is not covered under Part A or Part A benefits were 
exhausted, OR covered Medicare Part A days, which would exclude days for which Part A benefits were 
exhausted or not covered.

The Transmittal
Transmittal 1776 issued by CMS on January 27, 2017, provides instructions to hospitals regarding the 2015 
Ruling's election. In the Transmittal, CMS repeats much of what it had stated in the Ruling itself and essentially 
reminds hospitals of the opportunity to make the election. CMS notes in the Transmittal that it has published on 
its website revised Medicare-SSI fractions showing the fractions calculated on the basis of "covered" days as 
well as "total" days. CMS further states that, before an initial Notice of Program Reimbursement (NPR) or 
revised NPR is issued by the contractor pursuant to the Ruling, the hospital's designated representative should 
submit to its contractor a written election of whether, for the particular fiscal period, the DSH calculation is to be 
made on the basis of "total" or "covered" days.

https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/AcuteInpatientPPS/Downloads/CMS-1498-R2.pdf
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Transmittals/2017Downloads/R1776OTN.pdf
https://www.cms.gov/regulations-and-guidance/guidance/rulings/downloads/cms1498r.pdf
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The Transmittal sets some important deadlines. That written election must be received by the Medicare 
contractor within 180 days of the date on which instructions are posted on the contractor's website, and it must 
include specific information that is detailed in the Transmittal. CMS also states in the Transmittal that if the 
hospital's request does not contain all of the required information or if the hospital does not make the election 
for a particular fiscal period within the appropriate timeframe, the Medicare contractor is to ask for the required 
information and, if the provider does not respond within 30 days of the date of that request, the contractor is to 
recalculate the provider's DSH adjustment using the higher of the two revised Medicare-SSI fractions.

In the Transmittal, CMS also addressed a hospital's opportunity to request that its Medicare-SSI fractions be 
"realigned" to reflect the hospital's cost reporting period, as opposed to the federal fiscal year. For cost 
reporting periods subject to Rulings 1498R and 1498-R2, CMS will furnish to a hospital, upon request, patient-
level data concerning the number of the hospital's "covered" and "total" Medicare-SSI days and the number of 
the hospital's "covered" and "total" Medicare days. If, based on this data, a hospital determines that it would be 
beneficial to have calculations made on the basis of its own cost reporting period, CMS will permit this. In the 
Transmittal, CMS describes what the realignment request should contain, and it describes certain 
circumstances under which a previously submitted realignment request may need to be resubmitted.

Comments
Although many years have passed since hospitals first filed their pre-2005 DSH appeals, the calculations for 
many hospitals remain unresolved. By following CMS's instructions, hospitals may be able to hasten the 
resolution of their claims and gain additional DSH reimbursement.


