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CMS Issues DSH Ruling 1498-R2 [Ober|Kaler]

May 01, 2015

CMS recently issued Ruling 1498-R2 (Ruling), dated April 22, 2015, amending its 2010 Ruling 1498-R.
The new Ruling addresses the calculation of the Medicare fraction of the disproportionate share
hospital (DSH) adjustment for discharges prior to October 1, 2004.

CMS's earlier ruling, Ruling 1498-R, required that certain appeals by hospitals of their DSH calculations be
remanded to the Medicare Administrative Contractor (MAC) for recalculation of the DSH adjustment with
regard to three different DSH issues. The new Ruling modifies the earlier ruling with regard to one of these
DSH issues, specifically the Medicare-Supplemental Security Income (SSI) component for patient discharges
prior to October 1, 2004.

Background

Prior to October 1, 2004, the applicable regulation required that inpatient days be included in the numerator of
the Medicare-SSI fraction only if the inpatient days were “covered” under Medicare Part A and the patient was
entitled to SSI benefits. 42 C.F.R. § 412.106(b)(2)(i) (2003). The federal fiscal year (FFY) 2005 inpatient
perspective payment system final rule amended this provision by eliminating the requirement that Part A
inpatient hospital days must be covered in order to be included in the Medicare-SSI fraction. The final rule
adopted a broader definition of the patient days to be included, i.e., all days for patients entitled to Medicare
Part A.

Many hospitals filed appeals of this aspect of their DSH calculations, which included appeals of fiscal years
prior to FFY 2005, to the Provider Reimbursement Review Board (PRRB). CMS then issued is first Ruling,
1498-R, which required that the appealing providers' DSH adjustments be recalculated applying the 2005 final
rule, using entitled rather than covered Medicare Part A days.

Subsequently, the United States Court of Appeals for the District of Columbia opined that it was not until the
FFY 2005 change to the regulations, effective October 1, 2004, that CMS began to include in the Medicare
fraction all days for which patients were eligible for Medicare, whether or not those days were actually paid
(i.e., covered). Catholic Health Initiatives v. Sebelius, 718 F.3d 914, 921 n.5 (D.C. Cir. 2013).

Ruling 1498-R2

Based on this history, CMS issued its new Ruling, which takes into consideration the court's decision

in Catholic Health. The Ruling is applicable only to discharges prior to October 1, 2004, and only in the
following circumstances: (1) no final settlement has been issued for the applicable cost year; (2) a final
settlement was issued and an appeal of that settlement is pending before the PRRB; or (3) a final settlement
was issued, appealed to the PRRB and remanded to the MAC per the 2010 Ruling 1498-R.

The Ruling allows hospitals the choice of whether their Medicare-SSI fractions would include (in both the
numerator and denominator):

BAKER_DONELSON www.bakerdonelson.com | 1


http://www.cms.gov/Medicare/Medicare-Fee-for-Service-Payment/AcuteInpatientPPS/Downloads/CMS-1498-R2.pdf
http://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Rulings/Downloads/CMS1498R.pdf

e total, i.e., entitled, Medicare Part A days, even if the stay was not covered under Part A or Part A
benefits were exhausted, OR

¢ only covered Medicare Part A days, which would exclude days where Part A benefits were
exhausted or not covered.

For purposes of recalculating the Medicare fraction, CMS will not be adding Medicare Part C days to the data
file that the D.C. Circuit Court found, as a matter of practice, excluded Medicare Part C days from the
Medicare-SSI fraction for discharges before October 1, 2004. See Northeast Hosp. Corp. v. Sebelius, 657 F.3d
1, 16-17 (D.C. Cir. 2011)

CMS has posted links on its website to data files listing the Medicare-SSI ratios for all providers for FFYs 1988
through 2005, calculated both ways, i.e., using total and using covered days. A hospital designated
representative must submit a written request to the MAC electing that the hospital's Medicare-SSI fraction be
calculated on the basis of “total days” or “covered days.”

Ober|Kaler's Comments

CMS has yet to issue instructions to its MACs on implementing the Ruling. Providers should review the data
files to determine if they would be better off using total or covered Medicare Part A days in the Medicare
fraction calculations, and watch for further instructions from CMS or the MACs on how to proceed on this issue.

Providers that still wish to pursue the Medicare fraction issues that were the subject of the decision in Baystate
Med. Ctr. v. Leavitt, (D.D.C. 2008), i.e., that the data is inaccurate and the matching process improper, should
be mindful of preserving their appeal rights upon recalculation of their DSH adjustments.
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